Continue doorlooppers voor het lijmen van houten panelen

Radiofrequent verlijmen van houten panelen

Van Dam Houtproducten BV in Gendringen produceert houten panelen die bestaan uit houtlatten die radiofrequent aan elkaar verlijmd zijn. De afzet aan houten panelen bedraagt ruim 800.000 vierkante meter per jaar. De panelen zijn verkrijgbaar in diverse houtsoorten, kwaliteiten en verlijmingen. Door het radiofrequente verlijmen, hardt de lijm in korte tijd, binnen enkele minuten, uit. Daardoor is het mogelijk om kort na de verlijming (na-)bewerkingen uit te voeren zoals afkorten, profileren, boren, frezen, lakken en dergelijke. Bij verwarmen van de lijm met hete lucht is dat niet mogelijk omdat de uitharding dan te langzaam verloopt.

Vroeger werd voor de verlijming een pneumatische pers gebruikt, waarin de lijm discontinue, radiofrequent, werd uitgehard. Discontinue omdat het lijmen moet plaatsvinden onder hoge druk. De pers werd daarvoor bij elke plaat geopend, gesloten en onder druk gebracht. Vervolgens werd de lijmverbinding uitgehard door radiofrequente verhitting.

Continue radiofrequent verlijmen

Het discontinue persproces is nu vervangen door een continue proces. In de continue doorlooppers, die voorzien is van een volledig automatische productdoorvoer, worden houten latten continue verlijmd tot houten panelen.

Continue houtlijmmachine
van Dam, Gendringen
Continue radiofrequente houtlijmmachine van van Dam in Gendringen

De radiofrequentie verlijming wordt nu in doorloop uitgevoerd terwijl tegelijkertijd de houten latten in de panelen, tijdens de doorloop, tegen elkaar worden geperst. Het proces is daardoor zoveel efficiënter geworden, dat het bedrijf dezelfde productie haalt als voorheen bij een 2 uur kortere werkdag. Bovendien is het energiegebruik van de nieuwe pers 72% lager dan dat van de oude, terwijl het gebruik van perslucht van ruim 76.000 m3/jaar tot bijna nul is afgenomen.