Trias energetica plus
Toepassen van de "Trias energetica plus" op energiediensten
Energie wordt gebruikt om in bepaalde energiediensten te voorzien, bijvoorbeeld om een warm huis te hebben of om ons van A naar B te verplaatsen. Door het toepassen van de trias energetica plus wordt het energieverbruik voor deze diensten verminderd waardoor de emissies van broeikasgassen als gevolg van het fossiele energieverbruik worden gereduceerd of geëlimineerd.
Bij het toepassen van de trias energetica plus wordt eerst gekeken of, voor het vervullen van een bepaalde dienst, een energiedienst echt nodig is. Als hij niet nodig is en niet wordt gebruikt, wordt op energie bespaard. Indien wel nodig kan hij misschien worden vervangen door een andere, efficiëntere energiedienst (energiebesparing). Indien de energiedienst nodig is wordt vervolgens nagegaan wat de minimale hoeveelheid energie is, nodig om de energiedienst te leveren ofwel, in hoeverre kan er op energie voor de dienst worden bespaard (energiebesparing). Vervolgens wordt onderzocht of de energie voor de dienst kan worden geleverd uit hernieuwbare bronnen (inzetten hernieuwbare bronnen). Daarna wordt gekeken of aan de overblijvende energievraag kan worden voldaan met energie die overblijft bij het vervullen van andere energiediensten (koppelen energieketens). De dan nog resterende energievraag moet dan als laatste worden vervuld door inzet van fossiele energiebronnen. Om deze energievraag zo veel mogelijk te beperken wordt een zo efficiënt mogelijke techniek gekozen, met de minste energieverliezen (toepassen efficiënte techniek).
Bij een keuze tussen verschillende mogelijkheden speelt uiteraard de economie een belangrijke rol. Niet altijd kan een optimale situatie worden gekozen uit oogpunt van beperken van emissies. Voor bestaande situaties ligt de situatie nog wat gecompliceerder omdat dan ook rekening moet worden gehouden met gemaakte investeringen. Het beperken van de energievraag is echter een optie die altijd kan worden toegepast.
Voorbeelden van het toepassen van de "Trias energetica plus"
Twee voorbeelden
Tweetal voorbeelden, het verwarmen van woningen en het vervoer van A naar B, die het gebruik van de trias energetica plus demonstreren, zijn hieronder gegeven.
Verwarmen van een woning
Voor de behoefte aan een warme woning is de energiedienst verwarmen nodig.
Beperken energievraag
De eerste stap voor het beperken van emissies is het beperken van de energievraag, ofwel energiebesparing. De kamertemperatuur van de thermostaat kan lager worden ingesteld waardoor minder energie nodig is voor verwarmen en minder energie naar buiten weglekt (besparing energie). In het voor- en najaar kan er afgezien worden van verwarming door bijvoorbeeld warme kleding aan te trekken (afzien van de energiedienst). De woning kan ook beter geïsoleerd worden zodat er minder energie nodig is voor het op temperatuur houden van de woning (verminderen van de vraag). Deze maatregelen leveren een directe energiebesparing op.
Inzetten hernieuwbare energie
De energievraag die overblijft na energiebesparende maatregelen kan worden vervuld door gebruiken van energie uit hernieuwbare energiebronnen (inzetten hernieuwbare bronnen). Dat kan op verschillende manieren. Bij de bouw kan rekening worden gehouden met het gebruik van passieve zonne-energie, bijvoorbeeld via serres. Voor de warmwatervoorziening kunnen zonneboilers worden ingezet. Voor verwarming van de woning kan een warmtepomp worden gebruikt die met duurzame energie, omgevingswarmte, wordt gevoed en die loopt op groene elektriciteit.
Koppelen energieketens
Is dit allemaal niet mogelijk dan is het gebruik maken van restwarmte een optie. Bij opwekken van elektriciteit kan de overblijvende warmte worden gebruikt voor verwarming van woningen. Dit is het koppelen van twee energieprocessen: het produceren van elektriciteit en het verwarmen van woningen (koppelen energieketens). Ook de afvalwarmte van de industrie of de overtollige warmte uit tuinbouwkassen kan voor het verwarmen van woningen worden gebruikt.
Toepassen efficiënte techniek
Als het bovenstaande maatregelen allemaal geen optie zijn dan rest alleen nog het verwarmen van de woning met fossiele brandstoffen via een efficiënte techniek. Dit kan bijvoorbeeld met een hoogrendement cv-ketel gevoed door fossiele brandstof in de vorm van aardgas. Nog beter is het toepassen van een gasgestookte elektriciteit producerende cv-ketel, de HR-E ketel (toepassen efficiënte techniek).
Vervoer van A naar B
Voor de behoefte aan overleg via een vergadering, waarbij verschillende mensen uit verschillende plaatsen aanwezig moeten zijn, kunnen verschillende energiediensten worden gebruikt.
Beperken energievraag
Allereerst kan worden afgezien van vervoer door de vergadering telefonisch of via een videoconferentie te houden. Dan is transport naar een vergaderlocatie niet nodig (afzien van de vraag naar vervoer, energiebesparing). Er wordt alleen gebruikt gemaakt van de energiedienst communicatie met elektriciteit als energiebron. En dat kan bij voorkeur groene elektriciteit zijn.
Inzetten hernieuwbare energie
Indien toch op locatie vergaderd moet worden dan kan voor vervoer met energie uit hernieuwbare energiebronnen worden gekozen (inzetten hernieuwbare bronnen). Voor kleine afstanden kan worden gelopen of de fiets worden gepakt (hernieuwbare energie). Voor langere afstanden komt het openbaar vervoer en komen elektrische auto's in aanmerking, gevoed door duurzame elektriciteit (duurzame energie).
Koppelen energieketens
Bij een aantal industriële processen komt waterstof vrij, deze waterstof kan in de toekomst via brandstofcellen worden gebruikt om auto's aan te drijven (koppelen energieketens).
Toepassen efficiënte techniek
Komt dat allemaal niet in aanmerking dan kan eerst gekozen worden voor het openbaar vervoer in de vorm van trein, tram of bus (toepassen efficiënte techniek). De vergaderlocatie moet dan goed met openbaar vervoer bereikbaar zijn. Is dat niet het geval dan rest als laatste optie een energiezuinige auto (toepassen efficiënte techniek).