Invloed temperatuur op ziekteverwekkers

Door hogere temperaturen rukken ziekteverwekkers op naar hogere breedtegraden en naar hogere gebieden. De kans op besmetting met tropische ziekten neemt in die gebieden toe. Er is een aanwijsbare toename van malaria, knokkelkoorts, West-Nijl ziekte, beroertes en hartaanvallen geconstateerd. Bijvoorbeeld de malariamug komt nu op hogere breedtegraden en op grotere hoogten in de tropen voor met als gevolg meer malariagevallen [IPCC].

De gezondheid van mensen wordt ook aangetast door hittegolven, branden en, in de armere gebieden, door ondervoeding als gevolg van lagere oogsten. Een positief effect is dat sterfte door koude zal afnemen. De negatieve effecten zullen echter groter zijn [IPCC].

Door het ontdooien van de permafrost in de noordelijke gebieden ontdooien ook met miltvuur besmette kadavers van rendieren, die eerder aan de ziekte zijn overleden. Door de dooiende permafrost worden de miltvuurbacteriën weer actief. Hierdoor breekt de ziekte weer uit met menselijke slachtoffers en dode rendieren tot gevolg.