Overstroming van laaggelegen gebieden

Door de stijging van de zeewaterspiegel lopen grote kuststeden als Sjanghai, New York, Mumbai en Tokio gevaar. In 2012 trof de superstorm Sandy de Verenigde Staten. De stad New York liep gedeeltelijk onder water met aanzienlijke schade tot gevolg. In de staat New Jersey verdwenen complete kuststeden onder water, talloze Amerikanen werden dakloos. In 2017 werden de Verenigde Staten getroffen door de orkaan Harvey. De stad Houston liep gedeeltelijk onder water evenals het omringende gebied [Volkskrant].

Volgens een recente studie van het Amerikaanse bureau Climate Central leven er 300 miljoen mensen in kustgebieden en rivierdelta's die, rond 2050, tenminste eenmaal per jaar ernstig overstromen als er geen kustbeschermingsmaatregelen worden genomen. Deze problemen verergeren doordat de bevolking in deze regio's snel groeit. Voorbeelden van regio's waar deze problemen spelen zijn; Beira in Mozambique, Jakarta in Indonesië, Basra in Irak en Ho Chi Min stad in Vietnam [Volkskrant].

Laaggelegen atollen in de Grote Oceaan kunnen in deze eeuw onder water komen te liggen. Deze eilanden liggen maximaal slechts een tot zeven meter boven de zeespiegel [IPCC]. De inwoners van de Tovalu en Marshall eilanden melden nu al dat overstromingen tijdens hoog water vaker voorkomen dan vroeger. In Tovalu worden plannen gemaakt om de bevolking naar Nieuw Zeeland te verhuizen. De Marshalleilanden bouwen zeeweringen rondom de grootste eilanden om die tegen het wassende water te beschermen [Volkskrant].