Overstroming van laaggelegen gebieden

De zeespiegelstijging draagt bij tot de stijging van de frequentie en ernst van overstromingen aan de kust in laaggelegen gebieden. Grote kuststeden als Sjanghai, New York, Mumbai en Tokio lopen gevaar. In kuststeden zullen door, de combinatie van frequentere en extreem hogere zeespiegels (als gevolg van zeespiegelstijging en stormvloeden) en extreme regenval met gezwollen rivieren, de kansen op overstromingen toenemen. In 2012 trof de superstorm Sandy en in 2021 de uitlopers van de orkaan Ida de staten New Jersey en New York. Het leidde in beide staten tot noodweer. De stad New York liep gedeeltelijk onder water, treinen en vluchten vielen uit als gevolg van de wateroverlast. De schade was aanzienlijk. In de staat New Jersey verdwenen complete kuststeden onder water, talloze Amerikanen werden dakloos. In 2017 werden de Verenigde Staten getroffen door de orkaan Harvey. De stad Houston liep gedeeltelijk onder water evenals het omringende gebied [IPCC], [Volkskrant].

Volgens een recente studie van het Amerikaanse bureau Climate Central leven er 300 miljoen mensen in kustgebieden en rivierdelta's die, rond 2050, tenminste eenmaal per jaar ernstig overstromen als er geen kustbeschermingsmaatregelen worden genomen. Deze problemen verergeren doordat de bevolking in deze regio's snel groeit. Voorbeelden van regio's waar deze problemen spelen zijn; Beira in Mozambique, Jakarta in Indonesië, Basra in Irak en Ho Chi Min stad in Vietnam [Volkskrant].

Laaggelegen atollen in de Grote Oceaan kunnen in deze eeuw onder water komen te liggen. Deze eilanden liggen maximaal slechts een tot zeven meter boven de zeespiegel. De inwoners van de Tovalu en Marshall eilanden melden nu al dat overstromingen tijdens hoog water vaker voorkomen dan vroeger. In Tovalu worden plannen gemaakt om de bevolking naar Nieuw Zeeland te verhuizen. De Marshalleilanden bouwen zeeweringen rondom de grootste eilanden om die tegen het wassende water te beschermen [IPCC], [Volkskrant].