Stormen (orkanen, cyclonen en tyfonen)

Kracht van stormen en het broeikaseffect

Er is vooralsnog geen verband geconstateerd tussen de frequentie van voorkomen van orkanen en de hogere temperaturen op aarde in de tropische regio's. Wel wordt het waarschijnlijk geacht dat er een verband is tussen de kracht van de orkanen en het broeikaseffect. Het is bijna zeker dat de frequentie van voorkomen en de intensiteit van de orkanen in de Noord Atlantische Oceaan is toegenomen alhoewel er geen overeenstemming is over de reden hiervan. De verwachting is dat de stormen in kracht zullen toenemen met gevolgen voor de menselijke samenleving [IPCC].

Europa

Een zware zomerstorm raasde in 2018 over grote delen van West-Europa. De storm ging gepaard met hevige regenval. In Nederland stonden straten blank en werd het vliegverkeer gehinderd. In Frankrijk traden rivieren buiten hun oevers en werden mensen van campings geëvacueerd. In juli 2019 veroorzaakte een storm in Nederland zware schade. Griekenland werd in 2019 ook getroffen door een zware storm na een aantal dagen met temperaturen boven de 40 graden. In Nederland leidde noodweer in juni 2020 op veel plaatsen tot overstromingen en wateroverlast [Volkskrant].

Afrika

De cycloon Idai heeft in 2019 grote verwoestingen aangericht in Mozambique, Malawi en Zimbabwe, met windstoten van 170 kilometer per uur. De cycloon ging gepaard met overstromingen waardoor grote gebieden, meer dan 3000 vierkante kilometer, onder water kwamen te staan. De stad Beira in Mozambique werd grotendeels verwoest [Volkskrant].

Noord- en Midden-Amerika

In de Verenigde Staten werd in 2005 het orkaanrecord verbroken. Het land werd in dat jaar getroffen door 27 orkanen waaronder de orkaan Katrina. In 2011 trof de orkaan Irene de stad New York. In 2012 werd de oostkust opnieuw getroffen, ditmaal door de superstorm Sandy. Vooral de staat New Jersey werd het slachtoffer van de storm. Ook de stad New York kreeg de volle laag van de storm te verduren. In 2016 werden de Verenigde Staten getroffen door de orkaan Matthew. In 2017 werd Texas in de Verenigde Staten getroffen door de orkaan Harvey met stortregens en overstromingen als gevolg. In hetzelfde jaar 2017 werd Florida getroffen door de orkaan Irma. In 2018 teisterde de orkaan Florence de oostkust van de Verenigde Staten. De orkaan ging gepaard met zware windstoten en hevige regenval met overstromingen tot gevolg. In 2018 werd Florida getroffen door de orkaan Michael. In 2019 werden de Bahama's en Florida getroffen door de orkaan Dorian. Het was de zwaarste orkaan die de Bahama's ooit heeft getroffen met windsnelheden van 295 kilometer per uur. In 2020 trokken er een recordaantal van 30 orkanen over de Atlantische oceaan. Een van de zwaarste was de orkaan Laura. Deze richtte meer dan 14 miljard schade aan in Louisiana. Al deze orkanen hadden ernstige gevolgen voor de mensen die getroffen werden door deze orkanen. Naast de orkanen raasden er op 12 en 13 april 2020 minstens 140 tornado's over de Verenigde Staten [Volkskrant].

In 2016 werd Haïti getroffen door de zwaarste orkaan sinds 2007; de orkaan Matthew. De orkaan liet een spoor van verwoesting achter en leidde tot de ergste humanitaire ramp sinds de aardbeving van 2010. In 2017 werden de bovenwindse eilanden getroffen door een orkaan van de zwaarste categorie, de superorkaan Irma. Vooral op Sint Maarten werd een enorme ravage aangericht door windsnelheden van meer dan 300 kilometer per uur. Eveneens in 2017 werd Puerto Rico getroffen door de orkaan Maria. Deze orkaan had ook ernstige gevolgen voor de menselijke samenleving op Puerto Rico. Midden-Amerika werd in 2020 getroffen door twee orkanen, Eta en Iota die aanzienlijk schade veroorzaakten [Volkskrant].

Azië en de Pacific

Alhoewel er geen duidelijk verband is aangetoond tussen de frequentie van voorkomen en het broeikaseffect werd in Japan in 2004 het tyfoonrecord verbroken, het maximum steeg van zeven naar tien tyfoons in een jaar. De tyfoon Etau zorgde in 2015 in Japan voor ongekende regenval met overstromingen als resultaat. De tyfoon Jebi in 2018 was een van de krachtigste stormen in Japan van de laatste dertig jaar met windstoten van meer dan 160 kilometer per uur. Deze tyfoon werd in 2019 overtroffen door de tyfoon Hagibis, die de zwaarste tyfoon was in zestig jaar De tyfoon ging gepaard met enorme hoeveelheden regen met overstromingen tot gevolg. Ze had grote gevolgen voor de menselijke samenleving in Japan. De cycloon Fani, die in 2019 India trof, was de zwaarste orkaan van de laatste 20 jaar met windsnelheden van meer dan 205 kilometer per uur. De cycloon ging gepaard met overvloedige regenval en stormvloeden. In 2020 werd India getroffen door de cycloon Amphan. Grote delen van India en Bangladesh werden verwoest. In Vietnam veroorzaakte de tyfoon Molave in 2020 grote schade. In de Filipijnen leidde de krachtige tyfoon Bopha in 2012 tot hoge windsnelheden (meer dan 210 kilometer per uur) en tot hevige regenval die leidde tot aardverschuivingen en overstromingen. In 2013 was het weer raak en richtte de tyfoon Haiyan grote schade aan in de Filipijnen en later in Vietnam. In de Filipijnen werden de golven opgezweept tot 15 meter hoogte. In 2016 trok de tyfoon Koppu over de Filipijnen. In 2018 werden de Filipijnen getroffen door de tyfoon Mankhut met zware regenval. Dit leidde tot aardverschuivingen en modderstromen. De tyfoon bereikte daarna Hong Kong met windsnelheden van meer dan 200 kilometer per uur en trok vervolgens verder richting China met veel overlast tot gevolg. In 2015 verwoestte de superorkaan Pam een groot deel van het eilandstaatje Vanuatu in de Grote Oceaan. Deze storm was zwaarder dan de tyfoon Haiyan, er waren windvlagen van meer dan 300 kilometer per uur. In 2016 werden de Fiji-eilanden getroffen door de zwaarste cycloon in hun geschiedenis. Windstoten van meer dan 300 km/uur waren geen uitzondering [Volkskrant].

Schade

De schade veroorzaakt door natuurrampen in de vorm van orkanen, tornado's, overstromingen neemt sterk toe en is in de laatste decennia vervijftienvoudigd [IPCC].